Članovi Cetina Adventure uz akciju čišćenja Sutine poručuju:”…”

Jedan od najboljih i provjerenih načina rashlađivanja u ljetnim vremenima je šetnja ili kupanje kanjonom Sutine. Hladna i kristalno čista voda, duboki hlad, mir i tišina recept su pravog odmora za dušu i tijelo. Povedete obitelj, prijatelje, kućne ljubimce te napunite vrećice hranom i pićem i poklonite sebi divan izlet. Naravno, smeće ponesite sa sobom iako smo šetnjom po Sutini svjedoci da je teže vratiti praznu vrećicu nego donijeti punu.

Klub avanturističkih sportova „Cetina Adventure“ čine članovi koji se bave trail trčanjem, cestovnim trčanjem, planinarenjem, biciklizmom i organizacijom nekoliko utrka. Najpoznatija od njih je svakako avanturistička utrka „Cetina Adventure Race“ (oko 40 natjecatelja) u kojoj se na stazi dugoj preko 100 km izmjenjuju četiri discipline: trčanje, biciklizam, kajak i kretanje kroz kanjon Sutine. Ništa manje važna nije utrka „Sinj trail“ (oko 280 natjecatelja) čije dvije kategorije prolaze kroz kanjon Sutine.

Nakon avanturističke utrke održane 08. lipnja 2019. prionuli smo na čišćenje kanjona Sutine. Nizvodno iz same vode kod ulaza gdje su dvije table i sa terena oko vode izvučeno je 15 vreća otpada, prije svega plastičnih boca, limenki, staklenki, raznih komada stiropora, vrećica, manjih metalnih predmeta.. Nizvodno smo sa čišćenjem došli do prvog mosta i kuća na širem koritu Sutine u Lučanima. Krupni otpad koji izvučemo iz vode na stazu transportiramo automobilom sa prikolicom.

Članovi našeg kluba će aktivno i redovito sudjelovati u čišćenju kanjona, no odgovornost je na svima nama da Sutina bude biser u ogrlici Cetinske krajine.

Za Cetina Adventure

Ankica Župić (tekst)

Tomislav Šušnjara (fotografije)